Sachsenhausen

Okej, dags för en liten historialektion här på bloggen!
Söndagen den 25 augusti hade vi bokat in en utflykt till koncentrationslägret Sachsenhausen som ligger utanför Berlin. Vi mötte upp gruppen i närheten av hotellet och tog tåget ut till Oranienburg, där lägret ligger. När vi kom ut dit gick vi en sträcka på någon kilometer för att komma fram. På vägen pekades några hus ut, vilka SS soldaterna bodde i. 
Det här huset ser ganska vanligt ut eller hur? Kanske till och med fint? Bakom väggarna på detta ganska vanliga hus styrdes alla koncentrationslägren. Man bestämde vilka metoder som skulle användas och vilka fångar som skulle flyttas var. 
 
En karta över koncentrationslägret. Nedanför ettan är ingången (Station A). Alla rektanglar inuti triangeln är baracker, förutom T-formationen till höger (6 och 7) som är ett fängelse inuti koncentrationslägret. 
Runt ettan är det en halvmåne. Där var fångarna tvungna att ställa sig varje morgon och kväll för typ räkning och uppgiftsutdelning. En av "ledarna" på lägret tvingade en natt alla intagna att stå i halvmånen hela natten i minusgrader för att se hur många som dog. 800 avled den natten
Till vänster om ettan låg "sjukstugorna", de två barackerna längst ner som är längre än de övriga. 
Rakt ovanför 1:an, i andra raden ligger två baracker som är lite bredare. Den vänstra är tvättstugan och den högra köket. 
Till vänster om triangeln, vid 17, är station Z. Alltså gaskammare, ugnar med mera. 
 
De här bilderna föreställer "Station A", vilket var huvudingången på koncentrationscentret. 
 
Så här ser det ut innanför station A. Tänk er det här området fullt av baracker och fångar som går runt i randiga pyjamasar...
Köket som idag är museum
 
Alla stenläggningar markerar var det stod byggnader förut, här baracker. 
Koncentrationslägrets tvättstuga
 
Rakt in från station A finner man den här platsen. På skylten står det ungefär att det var en offentlig avrättningsplats där man antingen sköts eller hängdes från någon av pålarna som stod där hålen i marken är. 
 
En bänk för bestraffning. Man satte fötterna ungefär där mannen med grön tröja står och spändes sedan fast över bänken. Sedan blev man piskad. Så småningom fick andra fångar slå istället för SS soldaterna, vilket var ännu ett sätt att splittra fångarna för att de inte skulle kunna alliera sig. 
 
Kläder som fångarna bar. Den röda triangeln står för att han var kommunist (fanns andra färger också som symboliserade varför man satt där, ex. rosa stod för homosexuell) och F:et i triangeln står för att han var fransman. 
 
Bilder på skandinaviska fångar som befriades från Sachsenhausen med hjälp av de vita bussarna som Bernadotte skickade. 
 
SS soldaternas kläder
 
Ett skrytbygge gjort av ryssarna efter andra världskrigets slut då det användes som ryskt fångläger. De 18 trianglarna på toppen står för kommunism och antalet beror på att det kom kommunistiska fångar hit från 18 olika länder (tror jag). 
 
Nu till station Z. Z är sista bokstaven i engelska alfabetet, och står alltså här för död. Ganska logiskt, man kommer in på koncentrationslägret via station A, och de flesta avslutar på station Z. 
Detta ser ut som en helt vanlig mätanordning, vilket man också lurade offren med. De fick gå in i ett rum, byta om, och sedan gå in här. Där fanns det "läkare" (ofta SS-soldater eller andra fångar) som bad dem ställa sig mor den för att kunna mätas. Anordningen stod mot en vägg, och på andra sidan stod två SS-soldater och sköt offret i nacken. 
 
Under den här gräsplätten ligger askan efter ett stort antal som dödades på station Z. 
 
Det här är en karta över station Z. Jag vet inte vad alla rum var till med, men de jag vet kommer här:
3. Ingång
4. Här fick man klä av sig
2. Gaskammaren. Väldigt liten, men det var för att spara på gasen då det var väldigt dyrt. Man började experimentera med att blanda gasen med vatten för att göra det billigare. Alltså kom det faktiskt vatten också i den här gaskammaren
7. "Läkarundersökning" - man kollade bara om offren hade några guldtänder och i så fall märktes liken med blå färg för att man skulle kunna dra ut dessa sen
11, 12, 13, 14. Som ni kan se här är väggarna mot angränsande rum tjockare. I rum 14 stod SS-soldater och mot väggen mellan rum 13 och 14 stod mätanordningen. Alla tre rummen hängde ihop. Efter att ett offer skjutits drogs man in i rum 17 och rum 14 städades för att ta in nästa offer. Väggarna var tjockare för att andra inte skulle höra skotten. Det stod dessutom en grammofon antingen här eller i något av de andra rummen (minns inte riktigt) med musiken på högsta volym för att dölja skotten. 
17. Rum fyllt av någon absorberande på golvet som sög upp blodet från de skjutna. Guldtänder drogs ut här
18. 4 Ugnar där man kremerades. 
 
 
Vad som finns kvar av ugnarna
 
Där mannen är: rum 17
 
Högst upp i vänstra hörnet är gaskammaren, syns knappt på bilden
 
Ni ser L-formationen i mitten av bilden. Det är rum 11,12,13 och 14. 
 
Minnesskulptur som hedrar de dödade i station Z. En död man som bärs av två andra intagna. Vissa intagna var tvungna att arbeta i station Z och bevittna avrättningarna. 
 
Utanför station Z finns detta. Detta byggdes innan station Z och längst ner, under det lilla svarta taket finns en vägg av trä. Antingen hängde man fångar från taket eller så placerade man dem framför träväggen och skjöt dem. Dels dämpades ljudet av träet och dessutom behövde man inte vara orolig att det stod någon SS-soldat bakom offret som då också blev skadad. 
Till höger i bild ser man en mur, det är muren som angränsar in till själva koncentrationslägret. 
 
Station A inifrån. På taket eller i något av fönstren (vi fattade inte riktigt) fanns en kulspruta som man kunde bli nedskjuten av när som helst.
 
Gruset framför stängslet är en neutral zon. I mina öron låter det ganska bra, men i själva verket innebar det att om man beträdde den neutrala zonen blev man omedelbart dödad, utan varning. 
 
En av flyglarna i fängelset (rekonstruktion). Rakt fram låg själva nederdelen av T:et och till vänster halva ovandelen. Den andra ovandelen låg alltså som en fortsättning på den som finns (haha, nej inte alls flummigt förklarat!) Att man hade en T-formad byggnad berodde på att en soldat då kunde sitta precis där alla tre strecken möts och kunna bevaka hela byggnaden utan att resa sig upp.
Här satt de fångar som var intagna för något speciellt, men ändå tillhörde koncentrationslägret. Det var alltså inte vanliga kriminella utifrån, utan intagna. Här satt även en man som var 13 minuter ifrån att förändra världshistorien. Varje år i november höll Hitler ett tal på ett bryggeri i München (på samma bryggeri som han höll sitt allra första tal 9 november 1923). En man (minns tyvärr inte hans namn) byggde en bomb med tidsinställning som han nogrannt placerade i närheten av talarstolen och bordet där alla Hitlers närmsta män satt. Klockan var ställd på 21:20 men pga. dåligt väder var Hitler tvungen att avsluta sitt tal tidigare än planerat och ta tåget till Berlin istället för flyget. 21:07 lämnar han byggnaden och 13 minuter senare smäller bomben som dödar 8 och skadar 63 personer. 
 
Det som finns kvar av en del av T-et. 
Runt om hela fängelset fanns det en mur. Den hade en viktig funktion i sig, nämligen skrämma fångarna utanför fängelset så att de skulle göra allt för att lyda och slippa hamna här. Eftersom de bara hörde skrik och inte kunde se något, trodde de också att det kanske var värre än det verkligen var i fängelset. 
 
De här tre pålarna användes som tortyrredskap. Man bakband armarna och hängde upp fångarna i de ihopbundna armarna. Sedan svingade man fångarna fram och tillbaka. 
Två baracker finns rekonstruerade, 38 och 39. Alla barackerna var byggda för 120 personer, men ofta rymdes det 3 eller till och med 4 gånger så många fångar i varje. 
 
Toaletterna. Tänk er kaoset här på morgonen när man hade 30 minuter på sig från uppstigning tills man skulle stå framför station A. På de 30 minuterna skulle man hinna äta frukost, bädda sin säng, göra sina behov och tvätta av sig!
 
En del av barackens matsal. 
 
Som skylten ovan sa: i detta rum bodde 1941-1943 250 personer i det här rummet. Barackerna var ju byggda för 120 personer (alltså 120 sängar i HELA baracken) och detta var en av två sovsalar... Tänk er själva att ligga 3-4 personer i varje säng som var ca. 80 cm bred.. Och tänk vilken värme det blir i ett sådant här litet rum under sommaren!
 
 
 
Det här var badrummet. Till höger fanns små bad där man kunde tvätta fötterna och de två runda användes som handfat/duschar. 
 
Sjukstugorna. Här pågick också olika experiment med sjukdomar. Människotester helt enkelt för att hitta olika vacciner osv. Många av "läkarna" var i själva verket SS-soldater som helt saknade sjukvårdsutbildning. Från 1942 (tror jag det var) tilläts bara utbildad sjukvårdspersonal behandla de sjuka tillsammans med assisternade fångar. 
 
Det här huset förstod vi oss inte riktigt på vad det innebar. Bara att man här valde ut "rätt sorts skallar" för att skicka till olika universitet i Berlin för att fastställa det perfekta huvudmåttet på en arie. 
 
I april 1945 kom ryssarna allt närmare och man insåg att Tyskland skulle förlora andra världskriget. Hitler beordrade då att alla koncentrationsläger skulle evakueras för att omvärlden inte skulle få se vad som hänt innanför murarna. 
20-21 april 1945 evakueras 33 000 fångar från Sachsenhausen uppdelade i grupper om 500. Vandringen som följde kallas för en dödsmarsch. De som kollapsade under vandringen skjöts och dumpades sedan i vattendrag eller skogen. Vad som hände sedan vet vi inte riktigt (det sa han inte, men vi googlade när vi kom hem) och vi tror att man delade upp de 33 000 i två olika grupper och tog dem med tåg till två olika ställen (kommer inte ihåg namnen) och startade "wild camps" i skogen. Runt den femte maj lämnade SS-soldaterna fångarna till sitt öde och de som överlevde blev räddade av ryska och polska arméer. (Om någon vet mer exakt får ni jättegärna hojta till för jag vill verkligen veta mer!)
När 33 000 tågade iväg från Sachsenhausen lämnades 3000 kvar där för att dö eftersom de till och med var för svaga för en dödsmarsch. Ryssarna fann Sachsenhausen av en slump på väg till Berlin och fick istället agera sjukvårdspersonal för att försöka rädda de 3000 fångarna. 300 överlevde inte utan begrades i marsgravar som markeras med sex stenblock på bilden ovan. 
 
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Sach.html på den här hemsidan kan ni läsa mer om Sachsenhausen och vad som hände där. Men hoppas att jag lärt er lite i alla fall, om inte annat har jag något att själv gå tillbaka till när detaljer börjar sina. Om de någonsin gör det. Är ni i Berlin och har möjlighet tipsar jag er verkligen om att åka ut till Sachsenhausen, helst tillsammans med en grupp och guide för att verkligen förstå vad det är ni ser. 
RSS 2.0